Woda wodociągowa w Olsztynie pochodzi ze studni wierconych, z utworów czwartorzędowych (studnie o głębokości 50-100m) oraz z utworów trzeciorzędowych (studnie o głębokości 250-320m).
Woda wydobywana ze studni, nazywana surową, posiada nadmierną zawartość żelaza i manganu. Woda jest uzdatniana w Stacjach Uzdatniania Wody w celu usunięcia związków żelaza i manganu. Woda nie wymaga dezynfekcji.
Olsztyńską wodę ze względu na zawartość sodu i potasu można zaliczyć do wód średniomineralizowanych. Ze względu na walory smakowe i zdrowotne można ją pić prosto z kranu. Olsztyńska woda jest również wodą średnio twardą. Dzięki zawartości w niej biopierwiastków, jak magnez czy wapń, może mieć pozytywny wpływ na zdrowie konsumentów. Woda nie wymaga gotowania przed spożyciem. Przegotowanie wody powoduje wytrącenie w postaci osadu (kamienia) części minerałów, zwłaszcza związków wapnia i magnezu, co zmiękcza wodę, ale również powoduje zubożenie jej składu.
Aktualne wyniki badania wody
Jakość wody na ujęciach wody i sieci wodociągowej jest na bieżąco kontrolowana przez laboratorium Przedsiębiorstwa oraz Stację Sanitarno-Epidemiologiczną.
Badane parametry fizykochemiczne i bakteriologiczne nie przekraczają dopuszczalnych norm, jakim powinna odpowiadać woda przeznaczona do spożycia przez ludzi – Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 07 grudnia 2017 roku (Dz. U.2017 poz.2294).
Średnie wartości twardości ogólnej wody z sieci wodociągowej miasta Olsztyna
Zawartość sodu, magnezu i potasu w sieci wodociągowej miasta Olsztyna